12.07
2021

OMNIVA žinia apsiperkantiems Kinijos e. prekyvietėse: klientams papildomų formalumų nekils

Nuo liepos 1 d. pasikeitusi internetu užsakytų prekių iš Europos Sąjungai nepriklausančių valstybių importavimo tvarka daliai vartotojų Lietuvoje tapo papildomu galvos skausmu. Nuo šiol net ir mažos vertės prekėms taikomas PVM mokestis, o siuntas savarankiškai ar per tarpininkus reikia deklaruoti specialiai tam sukurtoje sistemoje. Visgi didžiausią paštomatų tinklą Lietuvoje valdanti bendrovė „Omniva LT“ informuoja, kad jos pristatomoms siuntoms iš Kinijos prekybininkų, su kuriais įmonė bendradarbiauja, procesas bus paprastas – vartotojai PVM mokestį sumokės jau pirkdami prekę, o OMNIVA netaikys jokių papildomų mokesčių.

Didieji Kinijos e. prekybininkai diegia specialų sprendimą, kuris leis vartotojams PVM už prekes, kurių vertė nesiekia 150 eurų, susimokėti iš karto perkant prekę, kaip teigiama viešai prieinamoje informacijoje. Naudodama ES patvirtintą IOSS (Import One-Stop Shop) sprendimą prekyvietė pati administruos prekių apmokestinimą PVM mokesčiu ir šių mokesčių sumokėjimą į kiekvienos ES šalies biudžetą. Tai reiškia, kad, siuntai pasiekus ES, pačiam vartotojui nereikės atlikti jokių papildomų veiksmų.

„Tie Kinijos prekybininkai, kurie prisijungs prie IOSS sistemos, ES šalių vartotojams palengvins visų prekių, kurių vertė siekia iki 150 eurų, įsigijimą. Turint omeny, kad didžiąją dalį Lietuvos vartotojų iš Kinijos užsakytų siuntų sudaro būtent mažesnės vertės prekės, toks palengvinimas yra išties reikšmingas ir naudingas mūsų klientams“, – sako bendrovės „Omniva LT“ generalinis direktorius Simonas Bielskis.

S. Bielskio manymu, net ir įsigaliojus naujajai prekių iš ne ES valstybių importavimo ir apmokestinimo tvarkai, siuntų kiekis iš Kinijos į Lietuvą stipriai sumažėti neturėtų.
Pakeitimai atveria daugiau galimybių vietos prekybininkams, kurių konkurencingumas dėl įsigaliojusios tvarkos turėtų augti. Patys vartotojai taip pat turės daugiau galimybių atrasti ir vietos e. parduotuves. Dėl to, S. Bielskio teigimu, ES e. prekybos rinkai naujoji tvarka išeis į naudą.

„Kad ir kaip būtų, vartotojai internetu pirkti tikrai nenustos. Tikėtina, kad vis daugiau ne ES šalių prekybininkų prisitaikys prie pasikeitusios tvarkos ir prisijungs prie IOSS sistemos“, – sako S. Bielskis.

Iki šių metų liepos 1 d. iš ne ES valstybių importuojamoms prekėms, kurių vertė neviršija 22 eurų, buvo taikoma PMV apmokestinimo išimtis. Nuo liepos pradžios ji yra panaikinta, todėl už tokias prekes papildomai reikės sumokėti 21 proc. PVM mokestį. Už iš trečiųjų šalių atkeliaujančias didesnės nei 150 eurų vertės prekes taip pat reikia mokėti muito mokestį. Ši tvarka taikoma visoms siuntoms, atkeliaujančioms iš ne ES valstybių, įskaitant Kiniją, JAV, Didžiąją Britaniją ir kitas.
 

Atgal

Atgal į naujienų pagrindinį puslapį

Savitarna verslui Prisijungti
Savitarna privatiems Prisijungti

Pagrindinis ofisas: Kauno g. 10, Ramučiai
LT-54466 Kauno rajonas
Vilniaus padalinys: Kirtimų 47-210, LT-02244 Vilnius

Įmonės kodas 300087912
PVM mokėtojo kodas LT100001549013
Bankas SEB bankas
A/s LT06 7044 0600 0472 4666

Informacija apie paslaugas klientams:
8 700 55077
Darbo laikas: I-V 8:00-19:00